ahp kop

 17 Januari 2021

Tuigenmiddag NVTG

Share

Op de door de NVTG georganiseerde tuigenmiddag waren 10 bekenden/leden van onze vereniging afgkomen in Markelo om daar de presentatie van de NVTG onder de bezielende leiding van Erik Eshuis bij te wonen.

We zagen Willy Nieuwburg met haar NVTG groom Truus, Mark en Selinde Bieshevel, Henk Bloemendaal en Harry van Schooten, Dirry en Martin Elders en Wilma en Wim Leppers.

Wat valt er veel te vertellen over tuigen, borst, gareel en werk en haamtuig. Wie het gemist heeft hieronder het verslag en de foto's overgenomen van de NVTG site. Misschien ook eens iets voor onze eigen vereniging?

pc 2 pc 3
pc 4 pc 6
pc  1 pc  5

 

Zaterdag 31 januari werd in zalencentrum De Haverkamp in Markelo een middag gehouden over tuigen. georganiseerd door de NVTG-leden Marianne en Gerard Engbers, Jan en Ria Maathuis , Erik Eshuis en Liesbeth Hassink.
In de aankondiging stond: "Ter illustratie zal er een diversiteit aan tuigen worden tentoongesteld" Dat was zachtjes uitgedrukt: de ruimte was zelfs iets te klein om de grote verzameling van tuigen ten toon te stellen, zodat zelfs in de hal van het zalencomplex al twee kunst-paarden stonden met schitterende tuigen. In de zaal zelf stond een grote collectie tuigen, niet alleen van de organisatoren, maar ook van andere leden van de NVTG.

Veel bezoekers waren al rond 13:00 ur binnengekomen waardoor het "reunie-effect" zoals wij dat kennen van de ledenvergadering ook hier weer volop aanwezig was
Exact om twee uur namen de ruim honderd (!) bezoekers hun plaats in (er moesten zelfs stoelen bijgezet worden) en kon Erik met zijn voordracht beginnen. Verlucht met veel prenten en foto's presenteerde hij de geschiedenis van de tuigages, de verschillen tussen de tuigages, de ornamenten en héél belangrijk hoe het tuig wél en vooral niet aan te leggen.

Op zijn bekende ter zake kundige wijze, doorspekt met humeroske anekdotes voorzag hij het publiek dat aan zijn lippen gekluisrerd zat veel wetenswaardigheden waar zelfs de oude rotten in het menvak nog het een en ander kondern opsteken .
Na de lezing was er nog volop tijd om de tentoongestelde tuigen met de zojuist opgedane kennis opnieuw kritisch te bekijken en ook te kijken bij de collectie boeken over mennen en tuigen.

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.