ahp kop

 20 Januari 2021

Succesvolle Clinic "Aanleuning"

Share

IMG 1047Op Zaterdag 17 mei organiseerden we de zonovergoten clinicdag "Paarden(ge)bit en aanleuning". Deze dag werd gegeven door Paul Versluis, gebitsverzorger, bittenspecialist, instructeur, longeerspecialist actief ruiter en menner en KNHS opleider.

In de paardensport hebben we het vaak over aanleuning. Een goed verzorgde paardenmond en een juiste bitkeuze spelen daarbij een belangrijke rol. De dag begon dan ook met uitleg over het paardengebit en veel voorkomende problemen daarmee. Verzorging en bitkeuze spelen daarbij een belangrijk rol. Paul Versluis vertelt wat een tandarts aan gebits- en aanleunigsproblemen tegenkomt, wat hij eraan kan doen en wat je er zelf aan kan doen om die te voorkomen.

Terwijl de deelnemers binnen de theorie les volgden, werd een van de pony's in het gras bij de molen gezet om zo zonder benzineluchten het gras te maaien. Een ecologische oplossing waar de leden van AtP hun hand niet voor omdraaien. Even wat afrastering paaltjes in de grond gezet, een touwtje er bij en de pony en de vereniging weer helemaal tevreden. Voorwaarde is wel een heel rustige pony die lekker wil grazen, maar welke pony wil dat nou niet.

fotoPaul is een onafhankelijke bittenspecialist en adviseert paardeneigenaren en verzorgers bij het maken van de juiste de bitkeuze voor hun paard. Hij beschikt over een eigen bittenbank en demonstreerde tijdens de clinic de werking van een aantal van deze bitten. Na de theoretiche uitleg vervolgden we het programma op ons prachtige buitenterrein waarbij de paarden in de mond werden gekeken. We konden allemaal meekijken en kregen veel uitleg ook weer over het gebit en de verzorging hiervan. Hier werd ook duidelijk door Paul verteld dat bij bepaalde problemen in de mond van een paard, je dit altijd tegenkomt in het rijden.

 

Na een heerlijke lunch mocht het geleerde in praktijk worden gebracht door de deelnemende aanspanningen. Paul gaf 3x 1 uur les. Ook hier de nadruk op correcte aanleuning en hoe krijgen we die. Voorwaarde volgens Paul is een paard/ pony dat actief en met plezier aan het werk is. Om duidelijk te maken wat hij bedoelt met zijn aanwijzingen schroomt hij niet om zelf op de bok te klimmen om het paard aan te voelen of de menner te laten zien wat hij bedoelt. Hierna kon de menner zelf verder met de aanwijzingen.

Het was een leuke, leerzame dag voor zowel de deelnemers als de toehoorders. We hebben genoten!.

picture picture 2

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.