ahp kop

 20 Januari 2021

Warendorf 30 Sept

Share
Staande ovatie voor Warendorf


Een staande ovatie voor Herr Erster Hauptberittmeister Peter Borggreve, daarmee kwam een einde aan de show van de staatsstoeterij in Warendorf alwaar 37 leden en vrienden van Achter 't Peerd zondag 30 september naar toe gingen. En terecht. Het was me het dagje wel.

's Morgens om 07.30 u. al verzamelen bij de Fam Samberg thuis. Zowaar, het Gorssels kwartiertje werd over het hoofd gezien. Strak 08.00 u. kon de bus vertrekken naar het district Nordrhein -Westfalen in Deutschland. Onderweg wees René nog even een vrijwilliger aan voor het verslag, want hij had net vijf minuten daarvoor een telefoontje gekregen met dat verzoek ( Ja,ja, Ik zat samen met Lia pal achter René en wij hebben niets van dat telefoontje gemerkt). Goed, ondergetekende was dus de klos.

In Warendorf begon het al geweldig. Er stond alleen maar aangegeven waar je niet mocht parkeren met de bus. Dus wij doodleuk via de achteringang waar een groot bord bij stond van VERBOTEN ZU PARKEN naar binnen. Geheel illegaal stonden we dus op dat terrein. Niemand die kwam vragen wat dat daar moest. Jan M dumpte ons vervolgens in de kantine ( ook een verhaal apart, de serveersters schoten spontaan in de stress van zoveel drukte al om 10.30 u.) en ging heel eerlijk toch maar naar de hoofdingang om te zeggen dat we via de achteringang waren gekomen. Wat denk je, komt hij terug met de vraag of we zelf even het hoekje van onze kaartjes af wilden scheuren. Het scheelde er nog aan dat hij niet die hoekjes in moest leveren bij de ingang.
Dat gebrek aan parkeerplaatsen kwam overigens omdat de dag ervoor 40 mm regen was gevallen en de parkeerplaats blank stond. Applausje voor de medewerking van die Polizei die geen bekeuringen uitdeelde die dag.
Maar toen gingen de stallen open en konden we naar hartelust rondkijken. Prachtig! De gebouwen waren nog van 18 nogwat, en zagen er picobello uit. Alle paarden dik in het stro, de vloer mooi aangeveegd, en nergens een spinneweb te bekennen. Lekkere hoge gewelven, veel frisse lucht dus, en de paarden super in vorm. Ze zeggen altijd "ribben moet je kunnen voelen, niet zien", en dat was daar zeker van toepassing. Mooie glanzende velletjes, dikke staarten en geen grammetje vet teveel. In de eerste stal hing bij iedere box al het benodigde tuig ( dat is dus 68 × ) en bij sommige zelfs twee, want die kwamen twee keer in de baan. Eigenlijk had ik verwacht alleen Westfaalse warmbloeden te zien, maar ook de Rheinlandse koudbloeden vallen onder het district dus die waren er ook. Wat een kolossen, je zou er maar zo ééntje op stal hebben.
Om 14.00 u. begon de show. Van alles hebben we gezien. Dekhengsten in het vierspan, en hoge school-werk zoals levade en capriolen. Hartediefje was toch wel die koudbloed die doodleuk met een heel klein vrouwtje op zijn rug begon met een buiging, en vervolgens ook de levade deed en zelfs een poging tot een capriool. Even voor de duidelijkheid, eerst steigerde hij, en daarna sloeg hij een keer van uit dat steigeren achteruit. Ook de romeinse strijdwagen was mooi. Echt in volle galop door die baan heen scheuren. Dat de Hongaarse Post niet helemaal veilig was kregen we ook te zien. Bij het verlaten van de baan ging de rijder onderuit, en hing tussen de twee hengsten. Gelukkig ging alles goed. Met rust bereik je veel. Dat zagen we ook met de hengsten die door een ruiter te paard in de lange leidsels werden getoond. Verscheidene gingen er tussen uit. Gelukkig wel één voor één, maar ze lieten de hengsten rustig een paar rondjes galopperen, en toen hadden ze ze weer.
Eén van de hoogtepunten was een soort clown die op z'n trekpaard kwam voordoen hoe je topdressuur rijdt. Vooral toen het beestje per ongeluk express de paaltjes molesteerde. En zijn imitaite van Isabel Werth tijdens de galopwissels was hilarisch. Dan waren er ook nog quadrilles met hengsten onder het zadel, maar ook quadrilles met koudbloeden voor een sulky en quadrilles die hun kunnen al springend lieten zien.
Stipt om 17.00 u. was het afgelopen. Nog snel even een broodje, en toen de bus weer in. Op weg naar huis. Dromend over alles wat we gezien hadden. En balend dat we in Nederland niet zoiets hebben.
Uiteraard kwamen ook nog de nodige speeches voorbij waarin de Fam Samberg werd bedankt voor het vervoer, Harry van Schooten voor zijn goede ideeën en Jan Maalderink voor de organisatie. Van af deze plek nogmaals: Mein lieber Freunde, fielen dank für alles!!

Viele Grüsse , Frau Massink

Oh ja, Voor wie nieuwsgierig is geworden, of nog een keertje wil nagenieten: op vrijdag16 november zendt de WDR de hele show uit op TV!!!

klik hier om de foto's van Warendorf 2007 te bekijken

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.