ahp kop

 17 Januari 2021

Redactioneel missertje (de Meiden van Oma)

Share

Helaas is er tijdens het samenstellen van het clubblad de afgelopen keer iets mis gegaan. De redaktie had een leuk verslag mogen ontvangen van "de Meiden van Oma" van onze alternatieve kerstrit naar een koetsenmuseum en Henk Hammers einde december 2012.

We wilden u dit toch niet onthouden, vandaar via de website alsnog en onze excuses aan "de Meiden van Oma". Alsnog vreselijk bedankt voor het verslag.

Een dagje op stap..


busreisje 2012Een roep van voor uit de bus: "Oma, oma... Zouden jouw meiden een stukje willen schrijven over deze dag", dat was de aanleiding voor dit verslagje over een gezellig dagje op stap met de Koetsvereniging 'Achter 't Peerd'.
Eén van de belangrijkste lessen die we geleerd hebben 29 december is wel dat we onze oude knikkers nooit weg moeten doen. Wie weet wat je er allemaal nog voor terug kunt krijgen. Meneer Nico Draaisma showde zijn prachtige collectie rijtuigen die hij in de loop der jaren bij elkaar gespaard had. En het enige wat hij ervoor nodig heeft gehad, was een zak met knikkers.


Een andere les was het verschil tussen een katholieke en een protestantse trouwrijtuigen. Zit daar een verschil in, was onze eerste vraag? Ja zeker. Bij het katholieke trouwrijtuig zaten de bruid en de bruidegom naast elkaar en was er daarnaast nog plek voor een ouder van de bruid en een ouder van de bruidegom. Terwijl bij het protestantse trouwrijtuig de bruid en de bruidegom zo ver mogelijk van elkaar vandaan zaten zodat ze geen lichamelijk contact konden hebben. Ook daar zat weer van beiden één ouder bij en een bruidsjongen of –meisje. Heel bijzonder.

Mocht u ooit een rijtuig tegen komen met witte banden zorg ervoor dat je die in handen krijgt want ze zijn erg zeldzaam. Vroeger kochten ouders die in de veronderstelling waren dat hun dochter nog maagd was, een rijtuig met witte banden. U kunt hem zelfs doorverkopen aan meneer Draaisma. Alleen reken er niet op dat u er rijk van wordt want wat u ervoor terugkrijgt is waarschijnlijk een zak met knikkers. Ook was meneer Draaisma in het bezit van twee prachtige postkoetsen. Eén van de twee hebben we helemaal binnenste buiten gekeerd. Alle geheime vakjes hebben we gezien, en dat waren er aardig wat. Plek voor drank, plek voor glazen en een ver verstopte plek om waardevolle spullen op te bergen voor het geval ze overvallen zouden worden. Dit was een greep uit een interessante rondleiding.

Na de rondleiding gingen we de bus weer in. Op weg naar onze volgende bestemming: Stal Hammers. Meneer Henk Hammers is een bekende in de paardenwereld. Na te hebben gewerkt voor de HBC stal is hij voor zichzelf begonnen in Zwartsluis. Mensen kunnen er terecht voor het betuigen, trainen, uitbrengen en het keuringsklaar maken van hun paarden.
We werden er hartelijk ontvangen met koffie en kregen eerst rustig de tijd even rond te kijken in zijn stallen. Hij nam ons mee naar de binnenbak en demonstreerde ons een stukje van zijn trainingen. We kregen te zien hoe hij paarden klaar maakte voor de keuring. Hiervoor demonstreerde hij een aantal paarden en pony's die voor het eerst gingen en een aantal die al ervaring hadden.

Meneer Hammers demonstreerde een longeer- sessie met de prachtige KWPN – hengst Ditisem om ons een indruk te geven van wat er zoal gebeurd om een paard in topvorm te brengen. Hij spaarde zichzelf niet en rende met Ditisem door de bak zoals ook bij een keuring gedaan zou worden. Zo kregen we een indruk van de krachtige maar ook zeer elegante gangen van deze hengst. En een beetje extra aandacht door geklap en geroffel deed Ditisem zichtbaar goed. (zie het filmpje op de site) Tijdens deze demonstraties straalde de passie van meneer Hammers ervan af. Met een enorm geduld en precisie traint hij de paarden tot ze topprestaties leveren. Prachtig om te zien!

Om de dag traditioneel af te sluiten stapten we in de bus op weg naar Harfsen. Daar konden we weer genieten van een heerlijk stamppottenbuffet.
Een geslaagde dag als je het ons vraagt! We vonden het leuk deze dag mee te mogen maken en zijn de Koetsiersvereniging 'Achter 't Peerd' dankbaar dat ze de plekjes in de bus met ons, de Carousselgroep, wilden delen.

Groeten, De meiden van Oma

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.