ahp kop

 28 Januari 2021

Jachtrit 2012

Share

jachtrit 2012 3Al enige jaren mogen wij ons als koetsiersvereniging verblijden met het feit dat we mogen meerijden met de slipjacht die plaats vindt om en rondom Joppe/Harfsen. Ook dit jaar stond de slipjacht van Jachtvereniging Soestdijk weer gepland en wel op 15 december. We verzamelden bij Erve Koekoek aan de Schepersweg. Na koffie vertrokken we naar Huize Joppe waar we de eerste keer de honden en de jacht zouden zien voorbij trekken. Na ons te hebben gepositioneerd op de weide hoorden we na enige tijde de honden al aankomen. En dan ineens zie je ze, de meute van circa 40 honden blaffend en spoor zoekend voorbij komen, gevolgd door de jachtgroep.

 

Vanaf dat moment gaan wij als aanspanningen de route ook volgen waarbij we op meerdere plekken de jacht aan ons voorbij zien komen. Wij nemen de berijdbare paden en zien dan ook regelmatig de jachtgroep in de velden en de bossen, alsmede dat we de honden horen. Ineens steken er drie reeën voor ons over op de weg en inderdaad de meute laat zich toch even van het spoor (scent) afleiden en gaat achter de geur van de reeën aan. Direct zie je dan de rollen in het jachtveld. De Master vertrekt in volle galop om de meute weer te verzamelen en dat lukt dan ook. Na een stop met warme snacks volgt dan nog de laatste run, waarna de meute wordt beloond voor hun bijdrage aan de slipjacht.


jachtrit 2012 5Een schitterende ervaring waarbij we als koetsiersvereniging Achter 't Peerd de Jachtvereniging Soestdijk en de organisatie bedanken voor datgene wat we vanaf de bok en in de aanspanning hebben mogen meemaken.

 

 

 

 

 

 

Wat is de slipjacht
De honden werken een reukspoor uit, dat vooraf is getrokken. Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof wordt gesprenkeld. Vandaar de termen slipspoor en slipjacht. Met dat slip wordt door de sliptrekker een spoor (scent) getrokken, waarbij zoveel mogelijk de gedragingen van de vos worden geïmiteerd. Door het leggen van lussen en haken krijgen de honden puzzels voorgeschoteld, die ze zelf moeten oplossen. De honden jagen dus feitelijk op 'niets'. Een slipjacht begint met de 'meet', de presentatie van de meute aan de jachtruiters en andere geïnteresseerden. Na de 'stirrup cup' (een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd) begint de slipjacht die meestal uit drie runs bestaat van circa zes kilometer lengte per run. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Aan het eind van iedere slipjacht is de 'kill', hier krijgt de meute een koeienpens als substituut voor de bejaagde 'prooi'.


Wie doet wat bij een slipjacht?
De Master is verantwoordelijk dat de meute gedisciplineerd is en goed jaagt. De Huntsman is in dienst van de vereniging, en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute. De Whippers-in assisteren de Huntsman bij de training en tijdens de slipjacht. Master, Huntsman en Whippers-in vormen gezamenlijk de equipage. De Fieldmaster is op de jacht dag de gastheer namens de vereniging en is tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld.
Bron: Jachtvereniging Soestdijk.

jachtrit 2012 1 jachtrit 2012 1
jachtrit 2012 4 jachtrit 2012 6

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.