ahp kop

 27 Januari 2021

Hindernisles 4 november

Share

Onder een stralende zon, met de rijp hier en daar nog op de velden en een dun ijslaagje op de waterbak melden zich om 10 aanspanningen voor een hindernisles op ons terrein aan de Elzerdijk.

hindernis 1Niet alleen de koetsiers en de grooms waren er, maar ook opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen en niet te vergeten de diverse anderen die zonder koets en paard/pony waren gekomen om van Arend-Jan te horen en te zien hoe je een hindernis verkent, wat is de snelste manier om de hindernis te rijden, waar wend je, waar ga je links of rechtsom en is de kortste route altijd wel de snelste?Arend-Jan had zich goed voorbereid en gisteravond nog enkele punten op papier gezet en had zich daar o.a. laten leiden door de zaken die hem waren opgevallen tijdens onze SGMW van begin april en de Youtube filmpjes die hij op onze website had bekeken.

 

hindernis 2Dus eerst een theoretisch gedeelte hoe verken je een hindernis, door er heen te lopen, maar ook door een plattegrond in je hoofd op te nemen door gewoon eerst maar eens naar alle letters te lopen zonder te kijken wat de beste route is. Prent in je hoofd waar de letters staan zodat je altijd weer weet waar je naartoe moet. Ga dan maar gewoon even kijken op een afstandje, hoe is de hindernis opgebouwd, wat heeft de parcoursbouwer waarschijnlijk bedoeld.

Dan ga je hem eens lopen zoals je denkt dat voor jou en je aanspanning de beste route is. En dat hoeft niet altijd de kortste weg te zijn. Houdt rekening met de mogelijkheden van je paard/pony, rijdt je enkelspan, tweespan, vierspan, tandem.

 

hindernis 3Hoe ervaren is hij of zij die de koets moet trekken? Waar liggen zijn/haar sterke kanten en wat zijn, zijn/haar zwakke punten. Moeilijk wenden of misschien niet gemakkelijk linksom dan kan het best wel zo zijn dat een iets langere route met langere lijnen maar meer passend bij de mogelijkheden van je paard/pony uiteindelijk een beter resultaat oplevert en beantwoord aan de natuurlijke gang van je paard/pony. Hoe ervaren ben je zelf en weet je wat voor beiden een prettige route is, allemaal punten die meespelen bij het bepalen van de optimale route door de hindernis

 

 

Hindernis 4 Op naar de hindernis om daar te zien dat wat Arend-jan heeft verteld ook in de praktijk gebracht kan worden. Verkennen, kijken, tellen van de passen hoe lang de af te leggen route is als je linksom doordraait of rechtsom met meer wendingen ook naar de volgend letter zou rijden. Kijk ook eens hoe anderen hem lopen, misschien zien die wel een mogelijkheid die je zelf nog niet hebt gezien. Dan blijkt dat er inderdaad meerdere manieren zijn en een ieder heeft daar zijn eigen visie op, het blijven tenslotte wel koetsiers die het vaak al heel goed weten nietwaar. Discussies over een kortere route linksom en dan snel wenden of langere lijnen maar wel veel (5-10 meter) extra meters afleggen.

 

Op naar de waterbak en hetzelfde nogmaals. Waarom links draaien vanaf de start na de A, omdat je al in een linkse beweging zit en dat dus makkelijker is, maar ja dan wel wat meer meters.

hindernis 5En dan de praktijk, Aanspanning voor aanspanning kiest de route waarvan ze denken dat dit de kortste is of ze kiezen voor de lange lijnen, tempo terugnemen kort wenden of doordraven. Wat blijkt, bij sommigen, rustig lange bochten en tempo vasthouden blijkt 4 seconden korter terwijl het veel vloeiender is. Wat ook opvalt is dat een groot aantal koetsiers in de hindernis aan de groom vragen waar heen, links, rechts? Een korte hapering en de meeste pony’s/paarden beslissen dan zelf waar ze heen willen, net niet goed dus.

Onvoorstelbaar dat dit spelletje, deze hindernisles, zo veel kan opleveren. Voor velen een openbaring wat er allemaal mogelijk is en waar je dus tijd kan winnen en ook kan verliezen.

Maar het begint allemaal bij het goed dressuurmatig kunnen rijden, dus nu weer op naar de dressuurlessen van volgend jaar zodat onze rijders steeds beter en sneller worden. En misschien zien we volgende week al het eerste resultaat van deze les bij onze Menduro.

hindernis 6

hindernis 7

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.