ahp kop

 21 Januari 2021

Soeprit 2012 Hoge Veluwe

Share

 

Na vorig jaar te hebben gereden op de Veluwe in de omgeving van Kootwijk en Kootwijkerbroek, was er dit jaar gekozen om de soeprit te rijden op de Hoge Veluwe. Tegelijkertijd werd er ook het weekend van het paard gevierd op de Hoge Veluwe.

Het verzamelen was bij Hoeve Samberg, waar de koffie klaar was en er kruidcake werd rondgedeeld. Tegen de klok van 10.00 vertrokken we richting Hoenderloo, waar we de ingang van het park inreden en waar op de parkeerplaats bij het centrum geparkeerd kon worden. Samen met de Gele Rijders was er voor ons een plekje vrijgehouden.

hv2

Rustig op het gemak de paarden/pony’s uitladen en in/aanspannen om zo tegen 11.30 uur te vertrekken naar de wei voor het jachtslot st. Hubertus waar we onze medekoetsiers van de NVTG nog even wilden groeten.

hv 1

Daar eenmaal aangekomen kondigden en we ons aan als fanclub van Willy en Johann, die al op een vroeger tijdstip aan het rondrijden waren en daar met alle authentieke aanspanningen de lunchstop hielden. Al met al stonden daar op dat moment zo’n kleine 30 aanspanningen die bewonderd konden worden door het ruim toegestroomde publiek. Dit bleek een voorschotje te zijn voor de rest van de dag.

Na ook hun een prettige dag te hebben toegewenst vertrokken we in noordelijke richting langs het jachtslot in de bossen en de wegen die ons door het werkelijk schitterende park voerden.

hv4 hv6
hv 11 hv

Dat we dus niet alleen waren, bleek al vrij snel. Heel veel bezoekers waren afgekomen op dit paardenevenement en de herten die aan het eind van de bronsttijd waren. De goedkeurende en waarderende opmerkingen waren niet van de lucht en als we de foto’s zouden mogen ontvangen van al diegenen die ons die dag op de foto hebben gezet, dan hadden we aan 1 of 2 plakboeken zeker niet genoeg. Na zo’n 10 kilometer te hebben gereden kwamen we tegen 13.30 uur terug op de parkeerplaats om van de soep en de broodjes te gaan genieten. Na de lunch vertrokken ondertussen de gele rijders ook, dit maal in vol tenue en een kanon met zich meevoerend.

hv7

Wij begaven ons in zuidelijke richting om na een korte passage over de verharde wegen ons te storten op de zand-, en de ruiterpaden. De eerste afslag bleek direct te worden gevolgd door een hellinkje met vrij veel rul zand, die in een fietscross zeker niet misstaan had. Sommigen begonnen even te twijfelen of we dit wel moesten doen, maar kom we zijn toch niet naar de Hoge Veluwe gekomen om niet even buiten de verharde paden te gaan rijden, dus gewoon stug doorgaan.

hv8

Wieke en Jan moesten ons nu even verlaten, want zij bereden hun stalen rossen en die waren niet echt toegerust voor dit terrein. Via diverse zandpaden, sommigen prima begaanbaar, wat anderen iets zwaarder en op sommige plekken was het klotsen en schudden op de bok kwamen we bij een schitterend gedeelte van het park, waar over de hei een zandpad, gemaaid pad liep dat we volgden.

Links van ons in de verte liepen herten en moeflons en volgens onze gids kwamen we nu langzamerhand in de buurt van de bronstige edelherten die werden gevoerd, zodat een ieder hier van kon genieten.

hv 3

Voor dat tijdstip echter nog even een verfrissing, drankje en krentewegge. Op naar de voederplek en inderdaad daar waren we zeker niet de enigen. De gehele weg was aan beide kanten bezet met geparkeerde auto’s van (hobby) fotograven die met honderden met de telelens op zoek waren naar dat schitterende shot dat ze wilden maken. Hier bleek wel dat onze aanspanningen behoorlijk verkeersmak zijn en op zich zelf was dat ook wel prettig. Na deze uitzonderlijke grote groep te zijn gepasseerd, waarbij je wel eens afvraagt wie bekijkt nu wie, werd het weer redelijk rustig op de wegen. Tenslotte was het ook al de tijd waarop het gemiddeld gezin in Nederland achter de aardappels zit.

hv9

Nog even een extra hindernis bij een wildrooster waar het er naast gelegen grote hek wel op slot zat, dus even uitspannen, paarden/pony’s door het hekje en de koets getrokken door de koetsier over het rooster kwamen we tegen 18.30 uur weer aan op de parkeerplaats. Uitspannen, paarden/ponys verzorgen, bedanken voor hun inspanning die ze weer hadden verricht en inladen, nog even wat napraten, ervaringen uitwisselen, wat drinken en op weg naar huis/stal.

hv10

Een werkelijk schitterende dag, uitstekend verzorgd, alles was geregeld geen enkele wanklank, tomeloos genieten, prachtige paden, vergezichten en ook nog zeer gezellig. Wie weet wat er volgend jaar weer op het programma staat bij de jaarlijkse soeprit.

Organisatie, ontzettend bedankt voor alles en de goede zorgen.

Foto reportage van Wieke van de gehele dag via deze link

En nu op naar de bokbieroptocht van 7 oktober, iets totaal anders maar ook prachtig en vaak ook heel gezellig.

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.