ahp kop

 16 Januari 2021

Nachtrit 2012 't was weer prachtig

Share

In de ochtend al naar de parkeerplaats bij de Hanzehal want AZC de buurman op het parkeerterrein, heeft een toernooi en de parkeerplaats is al behoorlijk vol. Gelukkig heeft een van de deelnemers al zijn vrachtwagen en tractor zo geplaatst dat we alleen nog maar wat linten hoeven te spannen over de pionnen die we zijn gaan halen op ons clubterrein.

Begin van de middag met een ploegje aanwezig op clubterrein om de benodigde spullen in te laden en dan blijkt dat je toch nog aardig wat moet meeslepen voor zo'n evenement. Tegen 14.00 uur op de parkeerplaats en er is al wat meer ruimte. De boys beginnen met uitpakken en opbouwen als Han en ik nogmaals de route door de binnenstad gaan checken of we wel alle sleutels hebben om alle paaltjes (op de markt en vooral ook bij de kerk) te kunnen laten zakken, wegnemen.  We stuiten dan nog we op wat onvolkomenheden, maar na vele kilometers door de binnenstad op zaterdagmiddag wat een feest, vaak bellen, zoeken naar de juiste personen zij we tegen 15.30 uur zo ver dat we alles weer onder controle hebben.

Thuis even omkleden en terug naar het startterrein waar de eerste deelnemers al aanwezig zijn. Alles is onder controle secretariaat aanwezig en op volle sterkte, de catering is al druk bezig met smeren van de broodjes, tafels inrichten kleedjes op de tafels (nog even regelen zijn  we vergeten  mee te nemen van het clubhuis)  en het maken van de soep, de jury arriveert en gaat het secretariaat helpen met de formulieren, parkeerwacht bezig om deelnemers op de juiste plek te zetten, nog even overleggen en hup weer verder met wat weet ik eigenlijk niet meer. Een voor een komen de trailers, vrachtwagens en aanhangers met de rijtuigen binnen druppelen. Ook hier blijkt weer dat deze tak van de mensport beoefend wordt door menners en grooms die elkaar erg goed kennen van de vele ritten in Nederland. Handen worden geschud, er wordt gezoend en het "hey jij ook hier is niet van de lucht. Tegen 16.30 uur melden de eersten zich voor de jury en de ringmeester begeleidt ze de ring in en uit.

 Vanaf 17.00 uur is er soep en broodjes want sommige van de deelnemers hebben er al bijna een dag opzitten en we moeten nog starten. De spanning loopt op, de verkeersbegeleiders worden geïnstrueerd, de EHBO meld zich, de strontkar met hulpen is paraat en dan net voor 18.00 uur is het zover. "Dekens af, We gaan rijden"en een voor een verlaten de bijna 30 aanspanningen het terrein en begint de tocht. Via mobiele telefoon en de portofoons is er veelvuldig overleg tussen allen van de organisatie, foto's worden gemaakt en in Warnsveld zitten bij "de Bouw"de bewoners op de stoep en krijgen bijna een privé optreden van de passerende rijtuigen en koetsen. Wat een stralende gezichten en wat wordt er gezwaaid naar en vanaf de aanspanningen. De route voert ons dan verder door het buitengebied van Warnsveld (omgeving Vierakker) naar de rusplek waar we strak op tijd arriveren. De horeca is er al weer en iedereen wordt voorzien van een of meerdere drankjes.

 Na de stop gaat het weer richting Zutphen, via Bronsbergen en de dijk langs de IJssel, komt de stoet strak op schema aan bij het 's Gravenhof, waar je al over de koppen kunt lopen. Strak opstellen anders past het net niet en dankzij het Schulten Hues hebben we hier ook weer een hapje en drankje. De lampjes en kaarsen gaan aan want het begint al aardig donker te worden en dan vertrekt de stoet onder applaus naar het hoogtepunt, de nachtelijke rit door het centrum van Zutphen. Overal staan mensen te kijken, applaudisseren en genieten van deze optocht, op sommige plekken komen we twee keer langs en het vis inderdaad zeer imposant. Je hoort de paardenhoeven, dan zie langzaam de lampjes en ineens staan ze dan voor je. Eerst een coach, postkoets dan meerder enkel en tweespannen en aan het einde weer een postkoets getrokken door een vierspan.

 Net na 22.30 uur arriveren alle deelnemers helemaal heel en zonder incidenten terug op het startterrein. Het zit er helaas al weer op. Uitspannen de pony's/paarden verzorgen, in de trailer nog wat napraten door koetsiers, grooms en mee reizenden, wederom verzorgd door de vele vrijwilligers en dan gaan de eersten weer naar huis. De complimenten zijn niet van de lucht en wat is het dan mooi om aan het eind van zo'n lange dag de hele puzzel te overzien. Alle stukjes zijn prima bij elkaar gekomen, iedereen die heeft geholpen is voldaan en we kunnen dan ook heel  trots zijn op het resultaat. Allen bedankt en wie weet tot volgend jaar. 

 

Kijk voor meer foto's op ons Picasa album

De volledige uitslag van de jurering was als volgt:

 

Authentiek
Naam

Punten  

Rijtuignr.
1e plaats         

A. Middelkamp        

 72,50 

  5 

2e plaats W. Nieuwburg

71,75

 1

3e plaats J. Haasnoot

69,75

 2

4e plaats R. Hoekman

68,75

 4

5e plaats M. Wildeman

65,00

 5

Replica's
Naam

Punten

Rijtuignr.
1e plaats H. Hoevers

72,25

 8

2e plaats B. Te Rolle

71,50

13

3e plaats M. Maathuis

66,00

 6

De publieksprijs was voor de Familie Brinkman uit Zutphen met een dressuurkar.

 

 

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.