ahp kop

 23 Januari 2021

Grandioze Nachtrit

Share

 

Grandioze nachtrit

 

Ruim 25 authentieke aanspanningen en replica's hadden zich aangemeld voor de 5e nachtrit van Zutphen en exact om 18.00 uur vertrokken ze vanaf het Polplein richting Eefde onderweg naar het Haveke voor de eerste stop.

Voordat ze vertrokken waren een groot aantal vrijwilligers vanaf het begin van de middag al aanwezig om alles klaar te zetten zodat de rit vlekkeloos kon verlopen. Bij het opbouwen van de tent bleek dat de straffe wind die net voor en tijdens een buitje even behoorlijk krachtig was, de stevigheid van de tent even wilde testen. Op sommige momenten moest er toch wel behoorlijk aan de stokken worden gehangen om de tent met alle beentjes op de vloer te laten staan. Na enig improviseerwerk met spanbanden kruislings over de tent was ook dit weer opgelost. Dat de deelnemers er zin in hadden bleek wel uit het feit dat de eersten er al vroeg waren om hun aanspanning helemaal spic en span klaar te gaan maken. Vooraf aan de tocht was er ook nog en jurering die meetelt voor de NK van de NVTG in 2012.

Het eerste gedeelte van de route voerde langs het Twentekanaal over de witte brug en dan weer langs het kanaal richting de IJssel om daar over de zomerdijk naar  het Ooievaarsdorp. Via wat zandweggetjes en de Nachtegaalstraat kwam de stoet aan in het centrum van Eefde bij landgoed het Haveke voor de sherrystop. Achter het huis op een weide stond dan ook een imposante groep van aanspanningen die de bezoekers het gevoel gaf dat ze even terug waren gekeerd in de tijd.

Na een tocht over de sluis, de Damlaan richting het centrum van Zutphen, kwam de stoet tegen negen uur aan op het 's Gravenhof alwaar verzorgd door het Eden hotel de deelnemers mochten genieten van een drankje en bitterballen. Tijdens deze stop bleek dat er heel veel mensen in Zutphen aanwezig waren die zich vergaapten aan al dit schoons. Het plein was niet allen gevuld met aanspanningen maar ook vele toeschouwers hadden het plein gevonden en ook hier waren de oh's en de ah's die deze aanspanningen opriepen  bij de bezoekers niet van de lucht.

Rond de klok van half tien kwam het klapstuk van deze rit. Met de kaarsen aangestoken vertrokken de rijtuigen voor een rondrit door het ondertussen donkere Zutphen. Op de markt, in alle steegjes en straten werd uitbundig gezwaaid naar deze werkelijk schitterende stoet. Ook de deelnemers waren diep onder de indruk en genoten volop van de uitgezette route die ze meenam naar bijna alle bekende en minder bekende plekken in Zutphen. Wat een feest.

Eenmaal terug op het Polplein waren de complimenten dan ook niet van de lucht en iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van deze rit wordt dan ook heel hartelijk bedankt voor haar of zijn bijdrage. Zonder deze tomeloze vrijwillige inzet en de vele ideeën, is en was deze uitvoering van de nachtrit van Zutphen niet mogelijk.

Na het opruimen van het plein, tijdens wat buitjes, was het ruim na middernacht dat het plein weer helemaal leeg en verlaten was en keerde de stilte weer terug op en rond Zutphen.

klik hier voor de foto's van de Nachtrit 2011

foto's bestellen kan via:

http://www.oypo.nl/mirjamleppers  

 

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.