ahp kop

 28 Januari 2021

Ondanks de regen toch een geslaagde Nachtrit

Share

DSC 6690De eerste deelnemers arriveerden al rond twee uur bij de Hanzehal.  Hier stond de koffie en thee klaar voor de deelnemers en vrijwilligers en werden de aanspanningen deskundig klaargemaakt voor de presentatie en de rit.

Om 16:45 uur ging de jurering in de regen van start van de 7 deelnemers die zich hiervoor hadden aangemeld. De jury van 2 deskundige mensen beoordelen hierbij de koetsen, conditie van paard/pony, staat van het beslag, de kledij van de deelnemers en het plaatje als geheel. De aanspanningen zijn onderverdeeld in 2 klassen, namelijk 'authentiek', en 'replica”.

Na de jurering werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de start van de rit. De paarden en pony's werden ingespannen. Voor de deelnemers en passagiers was er een kop verse soep met brood zodat iedereen goed voorbereid aan de rit kon beginnen. De rit werd dit jaar voor het eerst gecombineerd met het Berkelfestival.

Rond 18:00 uur vertrokken de 23 aanspanningen vanaf de Hanzehal via de Coehoornsingel over de Oude IJsselbrug richting het mooie buitengebied van de Voorsterklei naar de eerste rust bij het verenigingsgebouw ’t Oortveld in Empe. Op de Vliegendijk stonden de juryleden klaar voor de beoordeling van de rijvaardigheid. Want naast de staat van het rijtuig, de kledij, conditie van het paard/pony, staat van het beslag, veiligheid van de aanspanning mag de beoordeling van de rijvaardigheid natuurlijk niet ontbreken.

Op diverse punten werd het verkeer geregeld door deskundige verkeerregelaars, waardoor de diverse lastige kruisingen / stoplichten soepel overgestoken konden worden. 

Bij de eerste stop bij het verenigingsgebouw ’t Oortveld in Empe stonden voor de paarden en deelnemers een hapje en een drankje klaar en kon het publiek de aanspanningen van dichtbij bekijken en vragen stellen aan de deelnemers. De prijsuitreiking vond hier plaats voor de deelnemers die deelnamen aan de jurering. De uitslag van de prijsuitreiking kunt u hier vinden.

De route slingerde via de Voortweg / De Hoven en de Oude IJsselbrug daarna terug richting Zutphen. 

De tweede stop was bij Gasterij de Gracht die hier de deelnemers een hapje en een drankje aanbood. Voor aanvang van het derde deel van de rit werden ook de kaarsen op de rijtuigen aan gestoken.

Hier vandaan vervolgde de stoet de route via de Isendoornstraat, Nieuwstad, Burgemeester Dijckmeesterweg, Jacob Damsingel en de Berkelsingel richting de markt die twee maal werd aangedaan. Een deel van de route liep samen met de verlichte fluisterboten van het Berkelfestival. Wat een mooi plaatje opleverde. Ondanks het feit dat het weer wat minder was maar op dat moment wel droog was er veel publiek in de binnenstad aanwezig om de authentieke koetsen met kaarslicht te bewonderen.

Om half 11 kwamen de eerste rijders terug op het aanspanterrein bij de Hanzehal waar de paarden verzorgt en transport klaar werden gemaakt voor de soms nog lange tocht naar huis. Voor de deelnemers was er een drankje en een broodje ei beschikbaar zodat ze goed verzorgt aan de reis naar huis konden beginnen. 

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers zijn we als Koetsiersvereniging Achter 't Peerd weer in staat geweest om dit evenement mogelijk te maken. Iedereen enorm bedankt!! 


Wilt u volgend jaar ook als aanspanning of passagier mee rijden met die unieke evenement? Vraag na de mogelijkheden en hou dan de website van Achter 't Peerd in de gaten. Met een klein beetje sponsering kunt u genieten van een zeer unieke ervaring!

Mocht u nog foto's en/of video opname gemaakt hebben kunt u die doorsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.