ahp kop

 25 November 2020

Prachtig ploegen

Share

2

Ploegen met paarden en pony's, een beeld wat we tegenwoordig niet vaak meer tegen komen op de akkers. Afgelopen zaterdag bleven veel voorbijgangers even staan bij een akker aan de Elzerdijk in Eefde om daar een beeld te aanschouwen wat 50 jaar geleden heel gewoon was en nu best bijzonder.

In de week voorafgaand aan het ploegen had Wim Rood de akker zorgvuldig geprepareerd zodat de aanspanningen onder het oog van een deskundige jury bestaande uit de heren Aalderink en Brummelman en een stralend zonnetje aan hun zware taak konden beginnen. Als eerste moest elke aanspanning een beginvoor maken, die beoordeeld werd op rechtheid, gelijkmatigheid en diepte. Nadat de jury dit gezien had mochten de aanspanningen verder gaan. Het was een prachtig gezicht om de rondgaande- en wentelploegen aan het werk te zien.  

31

 

 

 

 

  

 

 

Na het zware werk maakte de jury de winnaar van het ploegen bekend. Ze hebben naast de beginvoor ook gelet of de sneden netjes gelijkmatig omgegooid zijn en de diepgang gelijk is gebleven. De wedstrijd is gewonnen door Eite Oosterveld.

WP 20171014 12 47 01 ProDe volledige uitslag;
1- Eite Oosterveld
2- Henri Karnebeek
3- Harrie van de Velde
4- Gijs Laurens
5- Egon Vest
6- Frans Groothuis
7- Harrie van Schooten
8- Arthur Dieperink

De prijzen bestaande uit een beker en een zak voer zijn onder andere beschikbaar gesteld door de Welkoop uit Gorssel. Ook was dit niet mogelijk geweest zonder een akker waar geploegd kon worden deze was beschikbaar gesteld door de Familie Aalderink. 

Meer foto's van de noeste arbeid zijn te vinden in het Fotoarchief - Ploegen 2017.

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.