ahp kop

 18 Januari 2021

Uitslag Nachtrit Zutphen

Share

WP 20170826 18 47 35 Pro

Rond 15:00 uur kwamen de eerste deelnemers van de nachtrit door Zutphen binnen op het parkeerterrein bij de Hanzehal. Hier stond de koffie en thee klaar voor de deelnemers en vrijwilligers en werden de aanspanningen deskundig klaargemaakt voor de optocht.

Om 16:45 uur was de jurering van de deelnemers die zich hiervoor hadden aangemeld. De jury van 2 deskundige mensen beoordelen hierbij de koetsen, conditie van paard/pony, staat van het beslag, de kledij van de deelnemers en het plaatje als geheel. De aanspanningen zijn onderverdeeld in 3 klasse's, namelijk 'authentiek', 'replica cat. 2' en 'replica cat. 3'. 

Na de jurering werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de start van de tocht. De paarden en pony's werden ingespannen en de koetsen op volgorde gezet. Voor de deelnemers en passagiers die ook in gepaste kledij waren komen opdagen was er een verse kop soep met brood zodat iedereen goed voorbereid aan de tocht kon beginnen.

Rond 18:00 uur vertrokken de 26 aanspanningen vanaf de Hanzehal richting de binnenstad om over de Emmerikseweg en de dijk naar de bronsbergen richting het buitengebied van zutphen te rijden. Voorop reed een Mazda die de route aangaf, gevold door de 26 aanspanningen en de veegwagen. Op diverse kruizingen werdt het verkeer geregeld door deskundige verkeerregelaars, waardoor de diverse gevaarlijke kruisingen soepel overgestoken konden worden. 

Bij de bronsbergen stonden de juryleden klaar voor de beoordeling van de rijvaardigheid. Want naast de staat van het rijtuig, de kledij, conditie van het paard/pony, staat van het beslag, veiligheid van de aanspanning mag de beoordeling van de rijvaardigheid natuurlijk niet ontbreken.

Bij de eerste stop bij de familie Rietman in Vorden stonden voor de paarden en deelnemers een hapje en een drankje klaar en kon het publiek de aanspanningen van dichtbij bekijken en vragen stellen aan de deelnemers.

WP 20170826 18 46 42 Pro

De route slingerde daarna terug richting Zutphen. Bij de Lage Weide in Warnsveld werden de kaarsen op de rijtuigen ontstoken vanwege de invallende schemering. De tweede stop was bij Gasterij de Gracht die hier de deelnemers een hapje en een drankje aanbood. De prijsuitreiking vond hier plaats voor de deelnemers die deelnamen aan de jurering, en er was een publieksprijs voor het schoonste geheel. Deze publieksprijs is gekozen door het publiek langs de route en bij de rustpunten. De uitslag van de prijsuitreiking kunt u hier vinden.

Hier vandaan vervolgde de stoet de route door de binnenstad van Zutphen waar, mede door het zeer goed gezinde weer, veel mensen klaar stonden om de stoet van authentieke koetsen met kaarslicht te bewonderen. Het leek wel alsof de tijd even had stilgestaan als de stoet voorbij reed!

Na enkele rondjes door de binnenstad langs vele mooie straten en markten van Zutphen kwam rond 23.00 uur de stoet weer terug op het inspanterrein bij de Hanzehal waar de paarden verzorgt en transportklaar werden gemaakt voor de soms nog lange tocht naar huis. Voor de deelnemers stond er drinken en een broodje ei klaar zodat ze goed verzorgt aan de reis naar huis konden beginnen. 

Dankzij de inzet van veel vrijwilligers zijn we als koetsiersvereniging Achter 't Peerd weer in staat geweest om dit evenement mogelijk te maken. Iedereen enorm bedankt!! 
Wil u volgend jaar ook als aanspanning of passagier mee rijden met die unieke evenement? Vraag na de mogelijkheden en hou dan de website van Achter 't Peerd in de gaten. Met een klein beetje sponsering kunt u genieten van een zeer unieke ervaring!

Mocht u nog foto's en/of videoopname gemaakt hebben kunt u die doorsturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Secretariaat Achter 't Peerd | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | © Chair-man.nl

Copyright 2011.